Categorieën
Geen categorie

Gerben Hoeve

Gerben Hoeve Senior UX Designer

Gerben Hoeve freelance senior UX designer. Ik help bedrijven met het verbeteren van de user experience van applicaties en websites. Ik onderzoek applicaties, websites en hun gebruikers, ontwikkel wireframes prototypes voor de beste customer journey. Mijn ervaring gaat van het inrichten van UX binnen bedrijven en opzetten van nieuwe e-commerce projecten. Ik ben werkzaam binnen automotive, banken, verzekeringen, overheid en online shopping. Naast mijn werk intern bij bedrijven werk ik voor start-ups en winkels, waar ik user experience en research gebruik voor de transitie naar online shopping en groei van hun e-commerce via customer experience.

History of everything

Van kleins af aan heb ik een ding met toegepaste vormgeving. Vanuit mijn liefde voor tekenen en bouwen heb ik diverse opleidingen gedaan in grafische vormgeving, kunst en toegepaste technieken. In mijn voor liefde voor het digitale domein ben ik sinds 1996, tijdens de opkomst van het internet in Nederland, al betrokken met het vormgeven en bouwen van websites.

Destijds stond dit nog in de kinderschoenen. Eerste versie van HTML en bouwen met Netscape Gold (wie kent dit nog!?!). Programmeren was een draak, nou ja, zeg maar gerust onmogelijk. en dat dan ook nog voor 5 verschillende browsers. In feite moest je 5 verschillende websites bouwen, om het er enig zins overal hetzelfde uit te laten zien.

Photoshop to the rescue

Er was een ‘easy way out’. Om een website er toch rijk en professioneel uit te laten zien, was er 1 keuze: Photoshop, net als advertenties alles in Photoshop opmaken, uit elkaar knippen met de slicer tool, en images zo klein mogelijk maken via Save for Web.
Photoshop goot alles in een table, welke de afbeeldingen op hun plaats houd.

Weetje? E-mail nieuwsbrieven zijn hierin haast niet veranderd. De parsers van verschillende E-mail clients zijn zo rudimentair, dat dit nog steeds haast de enige weg is om een mooie rijke E-mail op te maken.

In deze tijd werkte ik in de automotive branche voor o.a. BP Nederland, Bosal en PON, waar ik veel advertenties en pagina’s onderhield op diverse platformen. Het werk bestond veelal uit Photoshop en animated gifs maken.

Online marketing

Met de groei van het online adverteren, ontwikkelde zich ook online marketing. Vaak had een hosting partij een basic statistieken programmaatje, grotere bedrijven werkte al met ontwikkelaars die een eigen marketing analyse tool gebruikten.
Bij BP / FreeBees waar ik werkte, was ik verantwoordelijk voor de e-commerce en deed ik klant onderzoek en marketing. Dit was echt een eerste keer deze tak op grote schaal werd bedreven.

Van slicing naar CSS

Eind jaren 90 waren er in Amerika developers die klaar waren met het moeten bouwen van al die verschillende websites voor verschillende browsers. Zij richtten een WWW consortium op, om de verschrikkelijke wildgroei een halt toe te roepen.
Dit resulteerde in een nieuwe visie en nieuwe standaarden waar browsers zich aan zouden voldoen: CSS was geboren.
De HTML voorziet de pagina, de css zorgt voor de styling. Web development werd ineens een stuk volwassener.

Frontend development

Na een tijd brak deze nieuwe ontwikkeling goed door. De meeste browsers gingen zich conformeren en de nieuwe manier van werken werd een feit.

Leuk: De allereerste browser die echt goed met deze techniek om kon gaan was IE 5 voor de de Mac!

In 2005 werd ik gevraagd om de vormgeving van een nieuwe applicatie voor AGIS te ontwikkelen waar ik mij kon toeleggen op toegepaste vormgeving en de development van de interface. Tegenwoordig heb je daar een team specialisten voor. Destijds was verantwoordelijk voor gebruikers onderzoek, wireframes, visual design en html / css development.
Ik had er ontzettend veel plezier in. Visueel gebruikte ik zachte kleuren, mijn kennis van typografie en mijn eerste stappen in Frontend development. Vormgeven door te coderen, magisch!


Ook zette ik hier de eerste stappen in UX design. Dit stond nog allemaal in de kinderschoenen. De term was nog niet uitgevonden, wel al noemden we het Interface design. Het betrof ook een applicatie binnen het bedrijf. We hadden teams met superusers waar wij onze gebruiksonderzoeken op deden en de resultaten daarvan gebruikten we voor het verbeteren van de user experience.

Hierna heb ik dit in verschillende vormen en rollen voor verschillende bedrijven, overheden en banken gedaan.

Oja.. Flash en Shockwave

Omdat ik tijdens deze jaren ook veel bezig was met animatie en animatie in die tijd betekende Flash en Shockwave van Macromedia. Flash draaide standalone in de browser. Maar de mogelijkheden voor het maken van animaties was groot. Premiere was te uitgebreid, Photoshop te beperkt.
Buiten dat, kon je kon je hele websites draaien, in hoge resolutie, diepte, animatie en lettertypes die jij koos. Iets wat destijds niet werd ondersteund in HTML / css.
Tot 2007, Apple kondigde de iPhone aan en Steve Jobs vertelde de wereld, dat iOS nooit Flash zou gaan ondersteunen. Dit betekende het einde van het Flash tijdperk.

Voor mij was Flash voor de manier om animaties te maken. Nog steeds gebruik ik het veelvuldig als startpunt voor het maken van advertenties en uitingen op digitale schermen of social media. Door de overname door Adobe van Macromedia kwam alles steeds beter in sync met Illustrator, Premiere en After Effects.

UX designer

Vanaf 2014 kwam de nadruk in mijn werk steeds meer op user experience te liggen. Ik had hiervoor al een aantal research projecten gedaan, o.a. voor Gemeente ‘s-Hertogenbosch, IKEA management en bij recherche voor functioneel beheer. Waarna de projecten voor ontwikkelen van apps, voorrecht concept(advocaten app) en tablet applicatie voor brandweer volgden.

Sindsdien doe ik projecten gespecialiseerd op het gebied van UX design. Dit loopt uit een van gebruikers onderzoek tot en met refinement sessies voor development. Ik hou ervan om bedrijven te helpen met het opzetten van UX teams en het inrichten van documentatie systemen. Met mijn ervaring op het gebied van visuele impact voor gebruikers en ontwerp ik moderne applicaties. Ik maak gebruik van mental model om bestaande design patterns en doe research naar nieuwe toepassingen.

Naast grote projecten ben ik actief met interessante start-ups en help ik winkels met hun e-commerce en transitie naar online shopping. SEO en onderzoek naar klant beleving houdt mij fris en up-to-date op het gebied van user experience en humanity centered design. Bij kleinere bedrijven krijg je de kans op meerdere fronten actief te kunnen zijn.

Schrijven

Een heel stuk geschiedenis om mee te beginnen. Ik heb mij dit jaar voorgenomen, buiten mijn werk, meer te delen. Met meer dan 25 jaar aan ervaring in digitaal design, merk ik op projecten, dat er heel wat te vertellen valt over het ontstaan van UX en design. Vaak kom ik in teams met jongere designers en raak ik haast niet uitgepraat. Er is zoveel historie en ik wil graag mijn bijdrage doen door mijn licht laten schijnen over nieuwe ontwikkelingen en ons mooie UX vak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *