Categorieën
Blog Research UX Design

AI – Artificial Intelligence

Artificial Intelligence – 2023 case en de snelle ontwikkeling in 1 jaar

AI development in 1 year 2023. Model photography, 4 rave models

AI – Artificial Intelligence, de grootste trend van dit moment. Natuurlijk maakten we allemaal al onbewust gebruik van AI (binnen Google, Youtube, Netflix, Amazon en gaming), maar de grote hype zit hem in generatieve AI die in 2023 de grote doorbraak beleefde. Het met prompts zelf genereren van teksten en beelden.

Vooral ChatGPT, Dall-E en Midjourney zorgden voor een opmaat naar steeds betere generatieve AI. Updates worden met regelmaat aangekondigd. En in geen enkele branche kun je er meer omheen, 2024 – het gebruik van AI in het werkproces.

Wij blijven niet achter. AI zou de perfecte oplossing zijn voor een van onze projecten, en tevens een mooie test of AI daadwerkelijk kan haar verwachtingen waar kan maken. Is dat ook zo?

The AI case

Voor een nieuwe klant Rave Skull Rave & Urban wear waren wij op zoek naar model fotografie. In eerste instantie voor visuals, de moodboards en design schetsen. Maar ook omdat er voor deze start-up het budget voor uitgebreide professionele shoots nog niet was. Mooi! 2 vliegen in 1 klap, zij fotografie, wij experimenteren met AI.

In the beginning

Vol goede moed bezochten wij DALL-E. We hadden al wat ervaring met ChatGPT voor het genereren van content. Maar beeld was voor ons nieuw. Dat ging niet helemaal van zijn leien dakje. We spreken januari 2023.

Onze verwachting was hoog, maar dat viel tegen. 2 grote problemen deden zich voor:

  1. Prompts ingeven blijkt moeilijker dan verwacht
  2. Resultaten met genereren van mensen is meestal mismaakt

Het ingeven van prompts blijkt lastiger dan verwacht. Specifieke omschrijvingen zoals: Voet naar voren e.d. pakte hij niet op. Daarbij verwacht je bij het ingeven van ‘fashion’ dat een AI daar voorbeelden uithaalt. Dat was niet zo.

Buiten dat bleek het genereren van mensen voor een computer, ontzettend lastig. Gewrichten verkeerd, gezichten misvormd. De modellen leken meer op een verwrongen freaks show waar menig Jeroen Bosch schilderij nog een puntje aan kon zuigen.

4 rave models
DALL-E AI test met prompts: full shot of a young woman in a black shirt, photography – jan 2023
Rave model
DALL-E AI test met prompts: full shot of a hard techno girl in a black shirt, photography – jan 2023

Back to the drawing boards

Goed, dat was niet bruikbaar. Voor schetsen wel, maar hier konden we niet mee verder. Betere prompts leverden nog net veel verbetering op in de 3 maanden erna.

We gingen wel meer verschillende tools testen. En gaande weg leverde het betere resultaten op. Ook was duidelijk dat er hard gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de AI. Nieuwe versie updates volgen elkaar razendsnel op. Geen enkel groot tech bedrijf wil de boot missen, en dat was in ons voordeel.

A new kid in town

In juni 2023 kwam Adobe met haar gen AI; Firefly. Adobe bekend om haar beeldbewerking software, stockfotografie en een lange historie in visuele tools, dat beloofd wat.

De eerste tests waren meteen veel belovend. Veel minder mismaakte beelden gezichten en ledematen en een veel meer natuurgetrouwe feel van fotografie. Eindelijk hadden we beeldmateriaal met mogelijkheden. Hier en daar een klein schoonheidsfoutje daargelaten, maar zeer bruikbaar meteen.

Op het moment hebben we Midjourney even daargelaten en zijn we verder gaan testen tussen DALL-E en FireFly van Adobe.

AI Firefly vs DALL-E

De vergelijking:

AI development in 1 year 2023. Model photography, 2 rave models portrait
Firefly Adobe

Pre: Natuurgetrouwe gezicht, benaderd mensen en aspecten zeer goed, bijna natuurlijk echt.
Con: Beetje te lief en te catalogus voor de sfeer die wij voor ogen hebben.

DALL-E

Pre: Spannendere beeldtaal, meer uitbundige poses (wat wij nodig hebben voor Rave jongeren look and feel).
Con: Gezichten en huid blijven moeilijk voor deze gen AI. Nog steeds veel misvorming.

AI development in 1 year 2023. Model photography, 2 rave models full profile

Conclusie

Gen AI is 1 jaar tijd ontzettend hard vooruit gegaan. Van misvorming tot bruikbare model fotografie nu. Dit biedt veel mogelijkheden.

En daar komt dan ook de grootste kanttekening en ethische kwestie van dit verhaal. Worden beeldmakers vervangen? Gaan mensen hun baan verliezen. En welke waarde moeten wij hangen aan de resultaten uit een machine, waarvan wij eigenlijk de herkomst niet weten? Wie bepaald welke input van deze algoritmes?

Voor dit artikel heb ik deze vraagstukken even gelaten voor een later moment. Als ik de voor en tegens tegen elkaar afweeg, denk ik dat AI altijd de beeldmakers nodig zal hebben en beeldgebruikers steeds vaker curatoren van media zullen gaan worden. Dirigenten van de machine gedreven door het menselijke sociaal gevoel, gedrag en psychologie.

Wordt vervolgd in 2024!

Note: De nieuwe website van RaveSkull is bij ons nog in ontwikkeling. De nieuwe shop en campagnes zullen komende maanden gefaseerd worden uitgerold. – Blijf op de hoogte, volg ons op instagram