Categorieën
Geen categorie

Mental model

Mental model

Wanneer mensen een product gaan gebruiken, hebben ze bepaalde verwachtingen over hoe het product zou moeten werken, bijvoorbeeld waar specifieke bedieningselementen zich in een applicatie zitten of welke stappen ze moeten nemen om hun doel te bereiken. Deze verwachtingen staan bekend als een mental model.

Een mental model is wat een gebruiker gelooft over een product. Dit model is voornamelijk gebouwd op de ervaringen uit het verleden van de persoon.

Jakobs law

Jakob’s Law stelt: Omdat gebruikers het grootste deel van hun tijd op andere sites doorbrengen, verwachten ze dat jouw site op dezelfde manier werkt als die andere sites die ze al hebben bezocht. Daarom moeten ontwerpers patronen ontwerpen waaraan gebruikers gewend zijn.

Begin jaren ontwerpen in relatie met fysieke wereld

Natural user interface

In ontwerp, is de natuurlijke gebruikersinterface (natural user interface NUI) in feite een onzichtbare gebruikersinterface die ongezien blijft terwijl de gebruiker voortdurend steeds complexere interacties leert. Natuurlijke gebruikersinterfaces geven de gebruiker het gevoel van onmiddellijke voldoening.

Een NUI zorgt ervoor dat het ontwerp voor een gebruiker natuurlijk aanvoelt. Een voorbeeld van een NUI is wanneer een gebruiker tussen start schermpagina’s veegt op een mobiele telefoon. Het voelt natuurlijk aan om tussen deze schermen te vegen, omdat het het omslaan van pagina’s in een papieren boek nabootst.

In de begin jaren van de iPhone, werd veel gebruik gemaakt van fysiek aanvoelende interfaces. Zo hieronder een ontwerp van de Advocaten App uit die tijd. Hierin werkten we met hout als bureau-achtige feel en knoppen met emboss 3D effect alsof het fysieke knoppen zijn.

Features in applicaties waar de gebruiker gewend aan is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *