Categorieën
Blog Research UX Design

Double Diamond UX CX

Double diamond is een design process dat afkomstig is van de Design Council in de UK en vaak wordt geassocieerd met het ontwerp van de User Experience (UX). Het is een proces wat wij gebruiken voor het benaderen van design problemen en het vinden van innovatieve oplossingen.

Double Diamond Process

Het dubbele diamantraamwerk bestaat uit vier verschillende fasen gerangschikt in een diamantvorm, waarbij elke fase in twee delen werd opgesplitst en de “dubbele diamant” vormt. De vier fasen zijn ontdekt, definiëren, ontwikkelen en leveren.

Ontdekken:

Onderzoek: in het eerste deel van de Discover -fase willen ontwerpers inzichten en informatie over de probleemruimte verzamelen. Dit omvat het uitvoeren van gebruikersonderzoek, marktanalyse en andere activiteiten die helpen bij het begrijpen van de behoeften en uitdagingen.


Synthese: in het tweede deel synthetiseren ontwerpers de informatie die tijdens de onderzoeksfase is verzameld. Dit omvat het analyseren van gegevens, het identificeren van patronen en het verkrijgen van een diep begrip van het probleem.

Definiëren:

Probleemdefinitie: het eerste deel van de definiërende fase omvat het duidelijk definiëren van het probleem op basis van de inzichten die zijn verkregen tijdens de ontdekkingsfase. Deze stap helpt bij het nauwkeurig in het kader van de ontwerpuitdaging.


Het genereren van ideeën: in het tweede deel brainstormen en genereren ontwerpers een breed scala aan potentiële oplossingen om het gedefinieerde probleem aan te pakken. Dit is een uiteenlopend denkproces gericht op het verkennen van verschillende mogelijkheden.

Ontwikkelen:

Prototyping: het eerste deel van de ontwikkelfase omvat het creëren van tastbare representaties van ontwerpideeën. Prototypes kunnen low-fidelity-schetsen, wireframes of interactieve modellen met high-fidelity zijn, afhankelijk van het stadium van de ontwikkeling.


Testen: in het tweede deel testen ontwerpers de prototypes met gebruikers om feedback en inzichten te verzamelen. Deze stap helpt bij het verfijnen en itereren van de ontwerp oplossingen op basis van gebruikersreacties en voorkeuren.

Leveren:

Implementatie: het eerste deel van de leveringsfase omvat het afsluiten van het ontwerp en het voorbereiden van implementatie. Dit omvat het maken van gedetailleerde ontwerp specificaties, stijlgidsen en alle andere documentatie die nodig is voor ontwikkeling.


Lancering: in het tweede deel wordt het eindproduct of de oplossing gelanceerd en beschikbaar gesteld aan gebruikers. Deze fase kan ook doorlopende monitoring en verfijning inhouden op basis van feedback van gebruikers.


Het Double Diamond Framework benadrukt het belang van uiteenlopende en convergente denken tijdens het design proces. Het moedigt ontwerpers aan om een breed scala aan mogelijkheden (divergent) te verkennen voordat ze op een specifieke oplossing convergeren. Het iteratieve karakter van het raamwerk zorgt voor continue verfijning en verbetering van het design.

Lees meer over UX / UI methodes GHXD >